Quizeirro Sprawdź swoją wiedzę i zmierz się z innymi. Google Play

Wreszcie Sony pozwoli zmienić nazwę użytkownika w PSN

​Po wielu latach próśb i nawoływań, Sony ostatecznie ogłosiło, że pracuje nad wprowadzeniem opcji umożliwiającej zmianę nazwy użytkownika w PlayStation Network na konsolach PS4. Funkcja będzie wkrótce testowana przez wybranych graczy, by zadebiutować w pełni na początku przyszłego roku.

Zmiana PlayStation Network Online ID - jak brzmi pełna nazwa - dostępna będzie wyłącznie z poziomu PlayStation  4, w menu ustawień lub profilu. To wydaje się być dość kontrowersyjnym wyborem, ograniczającym posiadaczy starszych konsol lub osoby preferujące korzystanie z przeglądarki internetowej.

Reklama

Po tylu latach oczekiwania nie ma jednak co narzekać. Opcja dostępna będzie najpierw w wersji beta, dla użytkowników zarejestrowanych w inicjatywie PlayStation Preview Program, w ramach której wcześniej testują oni nadchodzące aktualizacje oprogramowania konsol Sony. Jeśli wcześniej rejestrowaliśmy się do jakichś testów systemu PS4, także mamy szansę na zaproszenie.

Pierwsza zmiana dostępna będzie za darmo, za każdą kolejną trzeba już będzie zapłacić. Cenę ustalono na poziomie 10 euro (ok. 43 zł). Posiadacze aktywnych subskrypcji PlayStation Plus zapłacą o połowę mniej. Cenę dla abonentów sieciowej usługi ustalono bowiem na 5 euro (ok. 21,50 zł).

Po zmianie nazwy użytkownika będziemy mogli wybrać, czy chcemy wyświetlać obok także starszą nazwę, by znajomi mogli w łatwy sposób rozpoznać, z kim mają do czynienia. To bardzo ważna decyzja, ponieważ podejmujemy ją na dobre - raz ustalone wyświetlanie starej nazwy nie będzie mogło być zmienione. Może za kilka lat Sony wprowadzi stosowną modyfikację.

Interesujący jest także fakt, że nowa opcja kompatybilna będzie z wszystkimi grami PS4 wydanymi po 1 kwietnia 2018 roku oraz "większość największych tytułów wydanych przed tą datą", co wydaje się sugerować, że w celu wyświetlenia zmian odpowiednie modyfikacje przygotować musieli nie tylko pracownicy Sony, ale także sami deweloperzy gier.

To oznacza także, że nie wszystkie gry i aplikacje na PS3, PS4 oraz PS Vita muszą poprawnie wyświetlać zmienioną nazwę użytkownika, więc w przyszłości możemy natknąć się jeszcze na błędy. Jeśli zechcemy, w dowolnym momencie - za darmo - możemy wrócić do poprzedniej nazwy.

Dowiedz się więcej na temat: Sony

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje